Servicii de decontaminare soluri

servicii decontaminare soluri

Un capitol aparte in cadrul activitatilor de decontaminare este reprezentat de decontaminarea solurilor. Spre deosebire de lucrarile de decontaminare a unor instalatii industriale sau rezervoare, in cazul carora se pot identifica cu precizie, inca din faza de analiza, contaminantii si volumul de deseuri continut, in cazul lucrarilor de decontaminare a solurilor exista un grad ridicat de neprevazut. Chiar in conditiile existentei unor studii consistente de teren volumul final de sol ce urmeaza a fi decontaminat poate fi doar estimat.

In fapt, dificultatea majora in tratarea solurilor contaminate consta in separarea solului de contaminantul continut. Dat fiind numarul foarte mare de tipuri de soluri, fiecare cu compozitia sa specifica, dar si gama foarte variata de contaminanti existenti, rezulta implicit o multitudine de situatii posibile. Daca adaugam la aceste situatii si gradul de contaminare a solului obtinem o imagine de ansamblu a dificultatii abordarii unei lucrari de decontaminare soluri.

Experienta acumulata in acest domeniu – dupa cum partial se poate vedea in sectiunea “Proiecte insemnate” – ne conduce la concluzia ca cea mai buna abordare a unei lucrari de acest gen este in functie de gradul de contaminare.
In volumul total de sol contaminat excavat in cadrul unui proiect avem:

  • aprox. 3–5% – sol cu grad ridicat de contaminare – cost ridicat/mc pentru eliminare;
  • aprox. 20–40% – sol cu grad mediu de contaminare;
  • aprox. 55–75% – sol cu grad mic de contaminare – cost scazut/mc pentru tratare.

Abordarea lucrarii din acest punct de vedere conduce implicit la optimizarea costurilor pentru intreg proiectul, ceea ce este de apreciat in conditiile in care astfel de lucrari sunt, de regula, de amploare. Spre exemplu, pentru o suprafata de 1000 mp contaminata pe o adancime medie de 1 m inseamna 1000 mc de sol contaminat, in timp ce aceeasi suprafata contaminata pe o adancime medie de 5 m inseamna 5000 mc, respectiv de 5 ori mai mult. Este de dorit, la fel cum am explicat in sectiunea precedenta – “Decontaminare amplasamente si instalatii industriale” – ca analiza initiala in vederea intocmirii ofertei tehnice sa fie cat mai exacta cu putinta, astfel incat intregul proiect sa devina fezabil.

Principalele tehnologii utilizate de SETCAR pentru decontaminarea solurilor sunt:

Desorbtie termica directa (DTD) – aplicabila preponderent solurilor cu continut de hidrocarburi si/sau altor poluanti cu componente volatile.
Avantaje: productivitate ridicata a instalatiei; grad avansat de decontaminare; costuri reduse de mobilizare a instalatiei; flexibilitate si siguranta in exploatare;
Dezavantaje: aplicabila la cantitati mari de sol contaminat.
Vezi toata sectiunea »

Desorbtia termica indirecta (DTI) – aplicabila solurilor cu contaminari mai reduse de hidrocarburi, dar si contaminarilor cu substante periculoase: fenoli, HCH, mercur, uleiuri cu PCB etc.
Avantaje: costuri reduse de  mobilizare a instalatiei; flexibilitate si siguranta in exploatare;
Dezavantaje: productivitate mai redusa generata de coeficientii de transfer termic mai mici, in raport cu DTD.
Vezi toata sectiunea »

Inertizare (imobilizare in lianti hidraulici) – aplicabila preponderent solurilor cu concentratii reduse de contaminanti.
Avantaje: productivitate ridicata; costuri reduse;
Dezavantaje: inaplicabila pentru soluri cu concentratii ridicate de contaminanti.

Spalare – se utilizeaza cu rezultate bune pentru soluri nisipoase, pietris sau piatra si pentru materiale cu granulatie mare rezultate din sitarea solurilor.
Avantaje: productivitate ridicata; costuri reduse;
Dezavantaje: inaplicabila pentru soluri care contin argila sau humus; necesita o etapa suplimentara de separare a contaminantilor (solubilizare, precipitare si filtrare etc.), din solutiile de spalare uzate rezultate.

Bioremediere – se utilizeaza cu rezultate bune pentru soluri cu concentratii reduse de contaminanti.
Avantaje: costuri reduse;
Dezavantaje: durata relativ lunga a tratamentelor; necesitatea mentinerii unui climat controlat (umiditate, temperatura etc.).

Centrifugare (bifazica/trifazica) – se utilizeaza pentru tratarea slamurilor cu continut de deseuri periculoase. Reprezinta o etapa pregatitoare, de reducere importanta a umiditatii/continutului de hidrocarburi/etc., fiind urmata, dupa caz, de oricare dintre metodele de tratare descrise anterior.