Servicii de eliminare echipamente electrice cu PCB

eliminare echipamente electrice cu pcb

Un capitol distinct in cadrul activitatilor de eliminare deseuri periculoase este reprezentat de eliminarea echipamentelor electrice cu ulei cu continut de PCB.

Bifenilii policlorurati (PCB) sunt un tip de deseu aparte, perfid, prin faptul ca nu reprezinta un pericol imediat, iminent, vizibil, in comparatie cu alte deseuri cu grad ridicat de periculozitate, mult mai cunoscute de publicul larg, ca de exemplu cianurile. PCB-urile au un impact serios asupra sanatatii si mediului, care include efecte cancerigene, afectiuni ale functiei reproductive, modificari ale sistemului imunitar, pierderea diversitatii biologice etc., efecte cu evolutie lenta.
Compusii PCB au fost descoperiti in anii 1920 si utilizati incepand cu anul 1929 in S.U.A. fiind pentru mult timp considerati un miracol stiintific datorita caracteristicilor deosebite pe care le prezentau in exploatare. Au fost produsi in multe din tarile industrializate, fiind utilizati pe larg in special datorita caracteristicilor dielectrice, gasindu-si astfel o aplicare larga in calitate de lichide hidraulice si termoizolante, in special in transformatoarele si condensatoarele electrice de putere.
Problematica referitoare la compusii PCB a iesit la iveala ca urmare a unor incidente grave derivate din contaminarea accidentala cu aceste substante, confirmate in Japonia in 1968, recunoscandu-se necesitatea unei reglementari normative care sa vizeze controlul productiei, utilizarii si eliminarii PCB-urilor. Astfel, dupa descoperirea impactului negativ asupra sanatatii si mediului, fabricarea lor a fost interzisa in S.U.A. si ulterior si in alte tari, incepand cu 1976. Cu toate acestea PCB-urile contaminasera deja planeta.

Asadar se subintelege preocuparea SETCAR pentru dezvoltarea, incepand cu anul 2004, a unui serviciu complet privind multitudinea de probleme generate de deseurile cu PCB:

 • analize fizico-chimice pentru identificarea contaminarii si stabilirea concentratiei de PCB din deseuri lichide si solide;
 • preluarea, ambalarea, etichetarea si transportul autorizat ale deseurilor cu continut de PCB;
 • depozitarea temporara a deseurilor cu PCB;
 • dezmembrarea si decontaminarea echipamentelor electrice cu PCB (condensatoare, transformatoare, intrerupatoare etc.);
 • decontaminarea solurilor contaminate cu PCB;
 • decontaminarea apelor cu continut de PCB;
 • eliminarea uleiurilor cu continut de PCB;
 • eliminarea deseurilor cu PCB.

Pentru a pune in aplicare mare parte dintre activitatile enumerate anterior, SETCAR a proiectat, construit si autorizat o serie de instalatii:

 • Instalatie de dezmembrare si decontaminare echipamente electrice cu ulei cu PCB – in cadrul careia se realizeaza dezmembrarea echipamentelor electrice cu PCB (condensatoare, transformatoare, intrerupatoare etc.) si separarea pe componente (materiale feroase, neferoase, ulei cu PCB, hartie si carton impregnate cu ulei cu PCB etc.). Dupa dezmembrare, materialele sunt procesate in instalatiile proprii specializate in eliminarea PCB-urilor. Pentru cazul transformatoarelor ce urmeaza a fi repuse in functiune, in cadrul acestei instalatii se asigura demontarea nedistructiva, preluarea uleiului cu PCB, decontaminarea componentelor transformatorului si remontarea acestuia;
 • Instalatie de eliminare a uleiurilor cu PCB – in cadrul careia se realizeaza eliminarea uleiurilor cu continut de PCB, dar si a materialelor marunte impregnate cu ulei cu PCB provenite din dezmembrarea echipamentelor: hartie, carton, bucati de lemn etc.;
 • Instalatie mobila de desorbtie termica indirecta (DTI) – folosita pentru eliminarea solurilor contaminate cu ulei cu PCB;
 • Instalatie de eliminare a apelor industriale cu continut de PCB;
 • Instalatie mobila de declorurare chimica a uleiurilor cu PCB din transformatoarele de mare putere – aceasta instalatie este folosita pentru eliminarea PCB-urilor din uleiurile din transformatoarele de mare putere, eliminandu-se riscurile si costurile de dezinstalare si transport ale acestora, unele fiind chiar netransportabile din cauza gabaritului si a greutatii. Principiul de functionare a instalatiei este de rinichi artificial, prin legarea la transformator realizandu-se recircularea uleiului cu PCB prin instalatie, asigurandu-se astfel atat retinerea PCB-urilor din ulei, cat si filtrarea si dezumidificarea acestuia.

Dispunand de dotarile tehnice enumarate anterior, dar si de know-how-ul necesar in colectarea si eliminarea echipamentelor cu ulei cu PCB, numai in ultimii ani au fost incheiate peste 700 de contracte, dintre beneficiariamintim: ITM Filiasi (fost producator de echipamente electrice cu ulei cu PCB), Electrica, ArcelorMittal Galati, Dacia Automobile, EON Moldova, OMV–Petrom, Nuclearelectrica Cernavoda, Transelectrica, Autoritatea Feroviara Romana etc., dar si beneficiari din Serbia si Muntenegru. In cadrul acestor contracte au fost colectate si eliminate peste 2000 de tone de echipamente cu ulei cu PCB, precum si uleiuri cu PCB.