Servicii de preluare deseuri, ambalare si transport ADR

preluare deseuri ambalare transport adr

Pasul 1 – Preluare deseuri periculoase

Deseurile periculoase se pot regasi la generator in diferite stari de agregare, fiind stocate in cele mai diverse moduri si locatii, necesitand astfel diferite modalitati de preluare:

  • in instalatii, utilaje, bazine sau rezervoare scoase din uz. Spre exemplu extragerea slamului dintr-un rezervor se realizeaza de obicei mecanizat cu ajutorul unei pompe potrivite. In eventualitatea in care slamul are diverse caracteristici care il fac nepompabil (ex: vascozitate mare), atunci devine necesara interventia umana calificata (in interiorul rezervorlui). Daca adaugam existenta unei guri de vizitare de dimensiuni mici si eventual existenta unor gaze toxice care necesita echipament de protectie suplimentar (masca gaze cu cartus filtrant), vom obtine tabloul complet al unei preluari dificile de deseuri periculoase.
  • in instalatii aflate in functiune. Uneori deseurile periculoase trebuie extrase chiar din rezervoarele sau conductele unor instalatii functionale. Asadar, la situatia indicata la punctul anterior, adaugam de cele mai multe ori si un termen limitat de executie al interventiei.
  • in magazii sau depozite in diverse ambalaje mai mult sau mai putin deteriorate.

Pasul 2 – Ambalare/reambalare, etichetare, cantarire deseuri periculoase

La momentul preluarii, deseurile periculoase urmeaza a fi pregatite pentru transport. Pe de o parte deseurile provenite din instalatii, conducte, rezervoare, bazine etc. sunt ambalate corespunzator, pe de alta parte deseurile ale caror ambalaje originale sunt deteriorate (butoaie ruginite, saci rupti, big-bags-uri rupte, etc.) sunt reambalate in vederea transportului acestora in siguranta.

Apoi fiecare din unitatile de stocare a deseurilor (butoi, big-bag, IBC, container etc.) se eticheteaza corespunzator in functie de codul de deseu continut.

Ca ultim punct in vederea completarii documentelor de transport se realizeaza cantarirea deseurilor periculoase.

Pasul 3 – Transport ADR

Pregatirea transportului de deseuri periculoase necesita o atentie deosebita atat la ambalarea/reambalarea si etichetarea deseurilor, dar si in intocmirea/completarea documentelor aferente astfel incat acesta sa se poata derula in cele mai bune conditii.
Astfel, pentru cantitati de deseu mai mari de o tona/cod de deseu/client/ an, documentul care sta la baza legitimitatii transportului este “Anexa 1 la formularele de transport” – conform H.G. 1061/2008, avizata de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (I.S.U.) teritorial al generatorului deseurilor si de Agentia pentru Protectia Mediului (A.P.M.) teritoriala a eliminatorului. Intocmirea, completarea si avizarea formularului de catre autoritatile mentionate se realizeaza inainte de planificarea transportului, aceasta procedura fiind urmata de notificarea acestuia cu minim 48 de ore inainte de efectuare.
Pentru cantitati de deseu mai mici de o tona/cod de deseu/client/an, dar si complementar formularului “Anexa 1”, se intocmesc la momentul efectuarii transportului, atat “Anexa 2 la formularele de transport” (conform aceleiasi H.G.), cat si alte documente la fel de importante: proces-verbal de predare-primire deseuri, aviz de insotire a marfii, scrisoare de transport etc.
Transportul poate fi efectuat de indata ce setul de documente mentionate este complet.

In acest sens, SETCAR dispune de mijloace proprii de transport ADR cu capacitati cuprinse intre 0,6 si 20 tone, capacitatea lunara totala de transport deseuri periculoase fiind de peste 5.000 tone. Parcul auto este deservit de personal autorizat: consilieri de siguranta si conducatori auto cu pregatire ADR, operatori cantar, personal auxiliar.