Stiati ca...?

 • Molecula de PCB este scurta si grea, astfel uleiurile cu PCB penetreaza cu usurinta straturile de beton neimpermeabilizate ajungand pana in panza freatica, contaminand-o?Celebrul pesticid DDT (diclor-difenil-tricloretan) in concentratii mici poate rezista in sol pana la 100 de ani?DDT-ul a fost sintetizat in 1874 de catre un chimist pe nume Zeidler? Totusi, proprietatile lui ca insecticid au fost descoperite abia in 1940. Intre 1940 si 1970 a fost utilizat pe scara larga datorita eficientei sale in combaterea insectelor si toxicitatii reduse fata de mamifere.

  Desi este interzis de peste 40 de ani s-a identificat cu precizie un nivel foarte mare de DDT in grasimea pinguinilor din Antarctica? In timpul cat DDT-ul a fost folosit in toata lumea, acesta s-a acumulat in gheata formata la poli. Odata cu topirea ghetarilor DDT-ul a ajuns in oceane, de unde a fost absorbit de fitoplancton, iar de aici a ajuns in pesti, foci, balene, pinguini sau pasari marine. Cel mai grav este ca acest proces continua!

  HCH-ul (hexa-clor-ciclohexan) in stare pura nu trebuie ingerat sau inhalat ca sa te otraveasca? El se prezinta sub forma unui praf fin care poate intra direct prin piele in sange atacand ficatul si sistemul nervos central!

  Poluantii organici persistenti (POP’s) au fost interzisi spre producere si comercializare din cauza proprietatii lor parsive de a se acumula in organisme vii? PCB-ul, de exemplu, a fost identificat cu precizie chiar in laptele matern!

  O baterie de tip pastila poate polua 500 de litri de apa sau un metru patrat de sol pe o perioada de 50 de ani? Toate acestea din cauza mercurului pe care-l contine.

  Sulfura de carbon (CS2) este o substanta toxica, cu densitate mai mare decat a apei, fiind foarte inflamabila – se autoaprinde in contact cu aerul? De aceea este intotdeauna stocata sub dublu strat de apa – in rezervoare sulfura de carbon este pastrata sub apa, rezervoarele fiind la randul lor scufundate in apa. Extragerea sau introducerea sulfurii de carbon in rezervor nu se face prin pompare directa a acesteia, ci prin controlul presiunii prin modificarea volumului stratului de apa de deasupra (din rezervor).